Беларуски граждани, живеещи в Поплша, израяват подкрепа за Роман Протасевич пред представителството на Европейскат акомисия на 24 май 2021 г. ( AFP / Wojtek RADWANSKI)

Как арестуваният беларуски активист Протасевич стана мишена на дезинфорамционна кампания

Copyright AFP 2017-2022. Всички права запазени.

По-малко от 24 часа след като на 23 май 2021 г. Беларус отклони международен полет, за да арестува журналиста-активист Роман Протасевич, дезинформационната кампанията в интернет, която го обяви за крайно десен екстремист, достигна и до България. 

Снимки, статии, публикации в блогове и дори телевизионни репортажи, споделени хиляди пъти в социалните медии на различни езици, сред които български, словашки, чешки, полски или унгарски, имаха за цел да представят арестувания беларуски журналист като симпатизант или член на неонацистко движение. 

Някои от тези публикации съдържаха откровени лъжи, като например снимки на хора, които са различни от Протасевич; други смесваха истински събития с недоказани или недоказуеми твърдения с цел да подсилят внушението, че той е опасен престъпник, който е трябвало да бъде заловен от беларуския режим.

Колаж, направен от AFP, от снимки към публикации, в които се твърди, че Протасевич е крайно десен екстремист

AFP провери много от тези твърдения и разговаря с приятели, членове на семейството, сътрудници и познати на журналиста, както и с някои от хората, които действително са на снимките, но са представени като Протасевич.

Тук ще представим плетеницата от лъжи, полуистини и безпочвени обвинения.

Какво може да бъде доказано по безспорен начин

Малко след като на 23 май 2021 г. в Минск беларуски агенти на КГБ свалят Протасевич от самолета, потребители на социалните мрежи започват да споделят различни снимки на млади мъже, носещи знаци на СС или правещи хитлеристки поздрав с твърдението, че на снимките е именно беларуският активист.

Тези твърдения, базирани на фалшиви снимки, бяха споделени и от словашкия депутат Любош Блаха. В публикацията си от 25 май Блаха нарича Протасевич "млад белоруски фашист" или "обикновен нацист" и твърди, че той "обича да прави хитлеристки поздрав".

 1. Шлемът на СС

Сред споделените снимки има и една, която показва млад мъж в армейска униформа и с каска, имитираща знака на СС, използван от паравоенните сили Schutzstaffel, действащи по времето на Хитлер в нацистка Германия. На фона на снимката се вижда гора през зимата.

На 24 май 2021 г. тази снимка е публикувана във Facebook групата  "Българи срещу фашизма в Украйна". Текстът в публикацията гласи: "Арестуваният беларуски "опозиционер" Роман Протасевич". Оттогава публикацията е споделена 57 пъти. 

“За този фашист ли пищят всички западни идиоти? Значи и те не са далеко от неговата идеология” коментира един от потребителите."

Скрийншот на статус във Facebook, направен на 21 юни 2021 г.

AFP направи обратно търсене на снимката на млв Google и откри множество (в някои случаи дори силно проруски) статии и туитове (например тук, тук, тук или тук), които идентифицират мъжа като Едуард Лобов, за когото се твърди, че е съпредседател на беларуската група "Младежки фронт". 

Лобов е бивш политически затворник, който от 2010 г. прекарва четири години в наказателна колония за противопоставяне на режима на Лукашенко. През 2015 г. той оповестява публично решението си да стане доброволен боец срещу проруските сепаратисти в Източна Украйна. Две години по-късно той публикува въпросната снимка в профила си във VKontakte.

Скрийншот от VKontakte, направен на 27 май 2021 г.

2. Нацистки поздрав

Скрийншот от пост във Facebook, направен на 11 юни 2021 г.

На нито една от тези снимки не е изобразен Протасевич. Снимката вдясно, на която двама млади мъже държат знаме и правят нацистки поздрав, се е разпространявала още през август 2020 г. по време на масовите протести след фалшифицираните избори в Беларус (без да се споменава името на Протасевич). 

С помощта на обратно търсене на снимката в Google AFP установи, че и двете снимки са публикувани на 15 април 2015 г. в руски интернет форум, наречен Peremogi. Авторът на публикацията идентифицира мъжа на снимката вдясно като Константин Ахроменко и посочва връзка към профила на Ахроменко в руската социална мрежа VKontakte.

Скрийншот от платформата Peremogi направен на 15 юни 2021 г.

AFP се свързва с Ахроменко чрез Facebook Messenger и Instagram. Той е напуснал Беларус преди четири години и сега учи в Музикалната академия във Вроцлав, Полша. Той потвърди, че на снимките, които са направени преди 10-12 години, когато и двамата са били 15-годишни, наистина е той, заедно с негов приятел.

"Никога не сме били нацисти", казва Ахроменко пред АФП. "Направихме няколко такива снимки просто на майтап, защото беларуската държавна пропаганда ни наричаше нацисти. Изтрихме ги отдавна, а след това съвсем забравих за тях. Те никога не трябваше да попадат в интернет, много се срамувам, че това се случи” добави още той.

Под поста в групата “"Българи против фашизма в Украйна" като коментар е публикувана именно снимката с Aхроменко и неговия приятел :

Скрийншот на коментар във Facebook, направен на 21 юни 2021 г.

Недоказуеми или извадени от контекста твърдения

В много от публикациите Протасевич е наречен "екстремист", "терорист", "фашист" или "неонацист". В подкрепа на тези твърдения се казва още, че той се е сражавал с батальона "Азов". Това твърдение се появи дори и в руския новинарски канал "Россия 24". 

Азов е крайно-дясно  паравоенно формирование, създадено след анексирането на Крим от Русия през 2014 г. От създаването си звеното е част от Националната гвардия на Украйна. Заради факта, че украинската армия е недостатъчно добре финансирана и обучена, редица доброволци се включиха в редиците ѝ, създавайки по този начин редица военни части .

Ръководството на "Азов" и много от бойците, които се присъединяват в началото, са от “украинската крайнодясна сцена", заяви на 27 май по електронната поща за AFP журналистът Майкъл Колборн, който следи крайнодясното движение в Източна Европа и пише книга за батальона "Азов". 

Въпреки че "Азов" сега е легитимна част от въоръжените сили на Украйна, извън страната той е определян от някои като крайнодясна, ултранационалистическа организация. 

Според Колборн "в батальона има някои ярки неонацистки елементи", въпреки че "други може изобщо да не са особено крайно десни в своите убеждения". Според него съставът на тази паравоенна част е "много по-труден за определяне, отколкото може да се предположи - в някои отношения това е доста хетерогенно движение, макар че е ясно, че е крайно дясно".

Войник или журналист?

В публикации във Facebook се твърди, че Протасевич се е присъединил към батальона, обучавал се е като войник и се е сражавал срещу проруските сепаратисти в Донбас, което го прави "белоруски есесовец" и "терорист". Някои публикации в социалните мрежи повтарят почти дословно този блог, чийто автор Диана Михайлова често публикува антиукраинско съдържание:

Скрийншот от блога на Диана Михайлова, направен на 27 май 2021 г.

Същата информация като тази от блога на Михайлова се появява и в публикацията на популярната Facebook страница на Едуард Хмелар, политически анализатор от Словакия.

Съществуват доказателства, че Протасевич наистина е прекарал известно време в Източна Украйна през 2015 г., като част от това време той е в батальона "Азов". Това беше потвърдено както от бившия командир на "Азов" Андрей Билецки, така и от говорителката на батальона Анастасия Римар. И двамата обаче заявиха, че Протасевич е следвал подразделението само, за да отразява действията му, но не и да взима участие в боевете. 

Той е бил там "само като журналист", за да отразява действията на фронта, заяви говорителката на "Азов" Римар на 26 май по електронната поща на AFP . Що се отнася до Билецки, той потвърди в това изявление в канала си в Телеграм, че Протасевич наистина е бил внедрен в неговите войски, но като журналист: "Да, Роман наистина се е сражавал с Азов и други военни части срещу окупацията на Украйна. Той беше с нас близо до Широкин, където беше ранен. Но той беше журналист и оръжието му не беше картечницата, а думите", се казва в изявлението на Билецки.

Скрийншот на изявлението на Билецки в Telegram, направен на 27 май 2021 г.

 

В това видео се вижда как се обработва раната на мъж, който много прилича на Протасевич. 

Според Euvsdisinfo.eu, проект на външната служба на Европейския съюз, създаден за борба с руската дезинформация, в случая е налице умишлен опит за онлайн "очерняне" на Протасевич. Уебсайтът е анализирал кампанията за дезинформация срещу Протасевич например тук или тук, като е сравнил тактиката за очерняне на журналистите с методите, използвани срещу критици на Кремъл като Алексей Навални.

"Синът ми е и беше журналист. Той беше в Донбас като журналист, който си вършеше работата” заяви бащата на дисидента Дмитрий Протасевич на 27 май по време на пресконференция във Варшава. Двамата родители също така говориха пред АФП за сина си тук

В този документален филм на беларуския онлай канал Nexta

Протасевич разказва за работата си по време на Майдана в Украйна. Той заявява, че е отишъл единствено като наблюдател. "Не съм влизал в никакви битки. Не съм хвърлял нито Молотов, нито камъни, нито каквото и да било друго", казва той. "Бях там, за да гледам." Той обаче не споменава конкретно батальона Азов.

Някои твърдения  за Протасевич в интернет съдържат снимки на млад мъж във военна униформа.  AFP не успя да провери дали това наистина е той. На някои от снимките мъжът размахва автомат "Калашников" и се усмихва пред камерата.

В някои от кадрите  той е заобиколен от войници, носещи отличителните знаци на "Азов" - доброволческа част, сформирана след анексирането на Крим от Русия.

Владислав Соболевски, началник на щаба на батальон "Азов" в периода 2014-2017 г., заяви пред АФП, че Протасевич се е присъединил като журналист, за да "помогне на Украйна, а в бъдеще и на собствената си страна". 

"Неговите възгледи бяха: Лукашенко трябва да напусне. Беларус трябва да бъде свободна", каза Соболевски, визирайки президента Александър Лукашенко, който управлява Беларус от 1994 г. насам. 

AFP съобщи за обхвата на дезинформационната кампания срещу Протасевич тук

Предисторията на Протасевич

Протасевич решава да стане журналист на 17-годишна възраст, след като е задържан от силите на Лукашенко и разпитан под натиск. 

Той става фотограф за различни беларуски медии и напуска Беларус през 2019 г., след като започва работа за опозиционния канал в Telegram Nexta, който помага за организирането на протестите срещу Лукашенко през 2020 г. В момента каналът има повече от 1,2 млн. абонати, както съобщи AFP. 

Той пътува с приятелката си с полет на Ryanair от Атина за Вилнюс на 23 май. Малко преди да пресече границата с Литва, самолетът е отклонен  към Минск от беларуските служби за контрол на въздушното движение. Причината - предполагаем сигнал за бомба. Това решение предизвика международна реакция.

Протасевич и приятелката му са задържани. По-късно беларуските власти публикуваха видео, в което той признава, че е организирал масови безредици в Минск. Поддръжниците му смятат, че видеото е направено под натиск.

Превод и адаптация