Не, тази среща се е провела преди седем години

Copyright AFP 2017-2022. Всички права запазени.

Информацията, че американският дипломат Збигнев Бжежински е похвалил бившия премиер Бойко Борисов като "най-значимият български политик", а правителството му - като "най-доброто", е споделяна многократно във Facebook от 14 юни 2021 г. насам. Постът обаче е подвеждащ. В него не става ясно, че Борисов и Бжежински са се срещнали във Вашингтон преди седем години и се създава впечатление, че похвалата е дошла след края на манда на третото правителството на Борисов през април 2021 г.  Бжежински, който беше съветник по националната сигурност на Джими Картър,  почина през 2017 г. 

"Вашето правителство беше най-доброто българско правителство, а Вие сте най-знаковия български политик за последните 25 години. Това заяви световноизвестният политолог Збигнев Бжежински при срещата си с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов във Вашингтон" пише с главни букви в пост във Facebook, публикуван на 14 юни 2021 г. и споделен над 500 пъти оттогава. 

В поста се твърди още, че Бжежински е казал на Борисов, че в "САЩ той е признат като политикът в България, който успешно се бори с корупцията и организираната престъпност." 

Постът е публикуван около два месеца след края  на мандата на третото правителство на Борисов. През последната година от управлението му то беше критикувано както от западните медии, така и от политиците в ЕС заради обвиненията за корупция в страната.

Постът е споделен в различни Facebook групи, които обединяват поддръжници на Борисов и партията му, като тази тук.  Публикация, съдържаща идентичен текст се появява в регионален новинарски сайт на 15 юни 2021 г., но скоро след това е изтрита. Съдържанието й все още може да бъде намерено в кеша на Google. 

Постът във Facebook  от юни 2021 г. не посочва кога е станала срещата, но от повечето коментари може да се предположи, че потребителите приемат това за скорошно събитие:   “ЧУВАТЕ ЛИ БЕ МУНЧОВЦИ,ХАК ДА ВИ СА ПЛЮВНИТЕ И МРЪСОТИИТЕ ДЕТО НЕ СПРЯХТЕ ДА БЪЛВАТЕ!!!! НАКРАЯ ЧАК НА АМЕРИКАНЦИТЕ ИМ ПИСНА ОТ ВАС И РЕШИХА ДА ВИ ЗАПУШАТ УСТИТЕ!!!" коментира потребител, който вероятно се обръща към критиците на Борисов. ”Велик държавник,родолюбец,обединител,Велик Премиер!!!” пише друг. 

Скрийншот от публикацията във Facebook, направен на 17 юни 2021 г.

Срещата е била през юни 2014

Провери.AFP направи търсене в Google чрез ключови думи и фрази, използвани във Facebook поста. Резултатите от търсенето показаха, че идентичен текст има в различни публикации от юни 2014 г., като  тази и тази. Въпросните статии цитират прессъобщение,  изпратено на 13 юни 2014 г. от партия ГЕРБ, чийто лидер е Boyko Borissov.  Към съобщението върви и снимка, подписана ГЕРБ, която е идентична с тази от поста във Facebook от юни 2021 г.

Съобщението на ГЕРБ от 2014 г. също посочва, че Бжежински е похвалил Борисов като "най-знаковия български политик за последните 25 години".  " Бжежински подчерта важността на евроатлантическата ориентация на България за успешното развитие на страната", пише още в съобщението. Срещата през 2014 г. се провежда между първия и втория мандат на Борисов, когато той е оценяван като про-НАТО и про САЩ-ориентиран.  

Скрийншот на прессъобщение, публикувано на страницата на ГЕРБ-Перник на 13 юни 2014 г. (вляво) и пост във Facebook от 14 юни 2021 г. (вдясно). Двата скрийншота са направени на 17 юни 2021 г.

Кой е Збигнев Бжежински?

Както пише в някои от коментарите под поставете във Facebook, Бжежински умира на 26 май 2017 г.

Збигнев Бжежински, съветник по националната сигурност в САЩ, по време на конференция на Atlantic Council, 29 април 2014 г., Вашингтон. ( AFP / MANDEL NGAN)

Той е един от най-влиятелните съветници по външна политика на САЩ по време на Студената война. Роден е във Варшава и се премества със семейството си в Канада в края на 30-те години на миналия век. Получава докторска степен в Харвард, а по-късно придобива американско гражданство. 

Бжежински става съветник по националната сигурност на Джими Картър по време на изключителни международни сътресения, сред които съветската инвазия в Афганистан и кризата с иранските заложници. 

В портрет, който AFP публикува на 27 май 2017 г. , ден след смъртта му, пише: "Роденият в Полша ястреб, стратег на Студената война и високопоставен сътрудник на американския президент Джими Картър, повлиял на ключови полически решения за Афганистан, Китай и Близкия Изток, почина, съобщи семейството му. Той беше на 89 години."