За нас

През 2017 г. Агенция Франс Прес започна да осъществява във Франция програма за проверка на съдържание в интернет. През годините организацията се разрасна, за да заеме водещо  място в проверката на факти в глобален мащаб. Специално назначени за това журналисти проверяват съдържание от близо 80 държави в целия свят.

Нашите журналисти наблюдават онлайн съдържание на най-различни езици - от амхарски до немски, хинди, полски или български. Те се съобразяват с местната култура, език, политическата обстановка и работят с бюрата на АФП по света, за да разследват и опровергават фалшива информация. 

Тяхното внимание е насочено към теми, които могат да навредят, да въздействат значително или да манипулират. Техните статии се редактират и обработват в регионални хъбове в различни държави, а целият екип се управлява от централата на АФП в Париж.

През март 2021 започна работа и офисът за проверка на факти в България. Журналистът, който ще отговаря за проверка на съдържанието, е Росен Босев. Преди да се присъедини към АФП, Росен е работил 16 години във вестник “Капитал”, където е отразявал теми, свързани със съдебната система, правоохранителните институции, човешките  права. Той е бил гост лектор в журналистическите факултети на  Софийския университет “Св. Климент Охридски” и УНСС по темите разследваща журналистика и проверка на факти, както и работа с данни. Два пъти е бил награждаван за международния ден на Правото да знам в България за използване на закона за достъп до обществена информация в негови разследвания.

Той ще работи с редакторите за Европа:

Бронуен Робъртс

След като се присъединява към АФП през 1998 година, Бронуен работи като журналистка, редактор и управляващ редактор в Южна Африка, Хонк Конг, Париж и Афганистан. Тя започва работа в офиса за проверка на факти през март 2020.

Жулиет Монтес

Работи в АФП от 2010 година. Работила в бюрото на агенцията във френския град Лил като е отразявала живота в парижките предградия. Преди да се включи в екипа за проверка на факти, е била и съдебен репортер в Париж.

София Будербала

Работи в АФП от 1999 година. Била е редактор в Лил и редактор и директор на бюрото на агенцията в Киншаса, Конго. Работила е като старши редактор за Африка, като международен редактор и като съдебен репортер. Присъединява се към екипа за проверка на факти през септември 2020.

Сали Меърс

Сали става част от екипа на AFP през 2016 г. като кореспондент за Югоизточна Азия в Банкок. По-късно тя се премества в Белград, където става заместник-ръководител на бюрото на агенцията, което отговаря за Западните Балкани. Тя е редактор в европейския екип за проверка на фактите от началото на април 2021 г.

Джастиндър Кера

Джастиндър се присъединява към AFPпрез 2018 г. като репортер и редактор в бюрото на агенцията във Виена, където отразява новини от Австрия и региона. Преди това е работил в BBC, включително и като продуцент на някои от основните новинарски радио програми, както и в BBC World TV. Той става част от европейския екип за проверка на фактите в началото на април 2021 г.