За нас

През 2017 г. Агенция Франс Прес започна да осъществява във Франция програма за проверка на съдържание в интернет. През годините организацията се разрасна, за да заеме водещо  място в проверката на факти в глобален мащаб. Специално назначени за това журналисти проверяват съдържание от близо 80 държави в целия свят.

Нашите журналисти наблюдават онлайн съдържание на най-различни езици - от амхарски до немски, хинди, полски или български. Те се съобразяват с местната култура, език, политическата обстановка и работят с бюрата на АФП по света, за да разследват и опровергават фалшива информация. 

Тяхното внимание е насочено към теми, които могат да навредят, да въздействат значително или да манипулират. Техните статии се редактират и обработват в регионални хъбове в различни държави, а целият екип се управлява от централата на АФП в Париж.

През март 2021 започна работа и офисът за проверка на факти в България. Журналистът, който ще отговаря за проверка на съдържанието, е Росен Босев. Преди да се присъедини към АФП, Росен е работил 16 години във вестник “Капитал”, където е отразявал теми, свързани със съдебната система, правоохранителните институции, човешките  права. Той е бил гост лектор в журналистическите факултети на  Софийския университет “Св. Климент Охридски” и УНСС по темите разследваща журналистика и проверка на факти, както и работа с данни. Два пъти е бил награждаван за международния ден на Правото да знам в България за използване на закона за достъп до обществена информация в негови разследвания.

Той ще работи с редакторите за Европа:

Бронуен Робъртс

След като се присъединява към АФП през 1998 година, Бронуен работи като журналистка, редактор и управляващ редактор в Южна Африка, Хонк Конг, Париж и Афганистан. Тя започва работа в офиса за проверка на факти през март 2020.

Жулиет Монтес

Работи в АФП от 2010 година. Работила в бюрото на агенцията във френския град Лил като е отразявала живота в парижките предградия. Преди да се включи в екипа за проверка на факти, е била и съдебен репортер в Париж.

Сали Меърс

Сали става част от екипа на AFP през 2016 г. като кореспондент за Югоизточна Азия в Банкок. По-късно тя се премества в Белград, където става заместник-ръководител на бюрото на агенцията, което отговаря за Западните Балкани. Тя е редактор в европейския екип за проверка на фактите от началото на април 2021 г.

Естел Пеар

Естел работи за AFP от 2010 г. В продължение на няколко години тя е репортер в Германия, където специализира в икономически теми. Тя се присъединява към екипа за проверка на фактите на AFP през септември 2021 г. Преди това тя работи за AFP TV, където покрива социални проблеми във Франция, както и като редактор на новинарската емисия на AFP.

Джастиндър Кера

Джастиндър се присъединява към AFPпрез 2018 г. като репортер и редактор в бюрото на агенцията във Виена, където отразява новини от Австрия и региона. Преди това е работил в BBC, включително и като продуцент на някои от основните новинарски радио програми, както и в BBC World TV. Той става част от европейския екип за проверка на фактите в началото на април 2021 г.

Лаура Манeринг

Лора има богат опит като репортер, редактор и мениджър, включително четири години като ръководител на бюрото на AFP в Хонконг и Тайван. Родена е в Обединеното кралство и в момента живее в Испания.

Саймън Морган

Базиран в Париж, Саймън се присъединява към AFP през 1998 г. и работи като репортер в бюрата на агенцията във Франкфурт и Виена. През 2017 г. се премества в редакцията на английски в централата в Париж, а през септември 2022 г. става редактор по проверка на фактите за Европа.