Британското правителство не e казвало, че ваксините срещу Covid-19 разрушават имунната система на ваксинираните

Copyright AFP 2017-2023. Всички права запазени.

В статии и постове във Facebook, споделени хиляди пъти от средата на януари 2022 г. насам, се твърди, че "Правителството на Обединеното кралство признава, че ваксините са увредили естествената имунна система на тези, които са били двойно ваксинирани". В тях погрешно се цитира доклад на британския здравен орган (UK Health Security Agency, UKHSA), в който единствено се посочва, че ваксинираните, които са се заразили с коронавирус имат по-ниско количество от определен вид антитела. Имунната система все още функционира и предпазва от инфекцията, коментираха за AFP от UKHSA. Това беше потвърдено и от независим експерт по вирусология. Всъщност резултатите в доклада показват, че ваксините изпълняват целта си, казват от UKHSA.

"Правителството на Обединеното кралство признава, че ваксините са увредили естествената имунна система на тези, които са били двойно ваксинирани", започва Facebook пост на български. От 20 януари 2022 г. публикацията е споделена над 1000 пъти в социалната мрежа.

"В своя Седмица 42 'Доклад за наблюдение на ваксините срещу COVID-19', Министерството на здравеопазването на Обединеното кралство признава на страница 23, че 'Нивата на N антитела изглежда са по-ниски при хора, които се заразяват след две дози ваксинация'", пише по-нататък в поста. Цитатът действително съществува, но интерпретацията му в посока, че "ваксината пречи на способността на организма да произвежда антитела след инфекция" е невярна. Докладът показва точно обратното - ваксините са ефективни и показват на тялото как да произвежда антитела срещу вируса Sars-Cov-2.

Въпросният "Доклад за наблюдение на ваксините срещу COVID-19", публикуван от UKHSA на 21 октомври 2021 г., отчита по-ниски нива на един вид антитела, които могат да бъдат открити само след заразяване (т.нар N-антитела), и високо, макар и намаляващо с времето, ниво на S-антитела, които се измерват както след ваксинация, така и след инфекция. Ето защо не е изненадващо, потвърдиха UKHSA за AFP, че при хората, които са били ваксинирани с две дози ваксина срещу Covid-19, ще се наблюдава повишаване на S-антителата и по-ниско ниво на N-антителата, ако впоследствие се заразят. Рискът от хоспитализация или смърт при заразяване с Covid-19 е "значително по-голям при неваксинираните лица в сравнение с ваксинираните лица", се приема в доклада на база на данните.

Авторът на Facebook поста е доц. Атанас Мангъров, който е детски инфекционист. Той е известен с позициите си срещу мерките срещу разпространението на Covid-19, като зелените сертификати или ваксините . Най-известно е изказването му от началото на пандемията, че високите нива на смъртни случаи в Италия и Испания никога няма да бъдат достигнати в България, защото в страната няма "сухи клечки", визирайки възрастните хора. България има едни от най-високите нива на смъртност от Covid-19 на 100 000 души в света

Proveri.AFP е опровергавал някои от твърденията на Мангъров тук.

Постът на Мангъров е препубликуван в интернет сайтове като този е споделена повече от 3500 пъти във Facebook според платформата за анализ на социалните медии CrowdTangle. Други Facebook потребители също са публикуваното от Мангъров (като например този пост, който е споделен повече от 5800 пъти).

Скрийншот на пост, споделящ невярна информация, направен на 31 януари 2022 г.

Британският доклад

UKHSA редовно публикува доклади за наблюдение на ваксините срещу Covid-19, които се използват в Обединеното кралство. На стр. 23 от доклада, цитиран във Facebook поста, се разглежда серопозитивността на "Рош N" и "Рош S", т.е. нивата на тези два вида антитела в кръвта (серопревалентност), във възрастовите групи въз основа на данни, получени от кръводарители.

В своето проучване на тази серопревалентност UKHSA разглежда по-подробно два типа антитела: S-антитела и N-антитела. Антителата срещу нуклеопротеина (N) се образуват от организма само при заразяване с вируса Sars-Cov-2. От друга страна, антителата срещу шиповия протеин (S) се образуват както по време на заболяването, така и след ваксинацията срещу Covid-19, коментира на 7 януари за AFP говорител на UKHSA. Това е така, защото ваксините срещу Covid-19, които се използват в Обединеното кралство, са направени така, че да създават имунен отговор към S (Spike) протеина на вируса, а не към други протеини (вижте тук за ваксината на Pfizer-BioNTech; тук за Moderna и тук за Astra Zeneca).

Следователно изследването за N-антитела помага да се разграничат антителата, причинени от инфекция, от тези, които тялото произвежда след ваксинация, обяснява германският институт за обществено здраве (RKI) в подобни доклади. Лице, което е било ваксинирано, но не е било заразено, би показало само нива на S-антитела. Лице, което е било ваксинирано и заразено, ще покаже нива на N-антитела и S-антитела.

Опашка от желаещи да се ваксинират срещу Covid-19 във временния център за ваксинация, разположен в изложбения център "Титаник" в Белфаст, 21 декември 2021 г. ( AFP / Paul FAITH)

Тези резултати са очаквани и показват ефективността на ваксините

Докладът на UKHSA установява, че нивата на N-антитела са по-ниски при ваксинираните. Това изобщо не е изненадващо, коментира за AFP говорителката на UKHSA. Резултатите само показват, че ваксинацията действа и ограничава заразяването с Covid-19. Следователно една по-лека инфекция, например поради съществуващата защита от ваксинацията, би могла да доведе до по-ниско ниво на N-антитела. Това обяснение беше допълнено и от UKHSA в последващите доклади от проучването: "Тези по-ниски отговори на N-антитела при лица с пробивни инфекции (след ваксинация) в сравнение с първичната инфекция вероятно отразяват по-кратките и по-леки инфекции при тези пациенти."

AFP също така помоли Даниел Заутер, професор в Института по медицинска вирусология и епидемиология на вирусните заболявания към Университетската болница в Тюбинген, да прегледа резултатите. "Поради успешното елиминиране и по-краткото време на престой на вируса в организма, образуването на N-антитела е по-слабо стимулирано", казва Заутер пред AFP. Следователно наблюдението в доклада на UKHSA "не е особено изненадващо" и е в съответствие с други проучвания (като тук и тук), според които ваксинираните могат да елиминират вируса по-бързо, когато се заразят, обясни още той.

Имунната система не е увредена

Ниското ниво на N-антитела не означава, че имунната система е увредена. "По-ниските нива на N-антитела сами по себе си не показват, че имунната система е увредена", обяснява Даниел Заутер. "Напротив, по-ниските нива на N-антитела при ваксинирани в сравнение с неваксинирани заразени по-скоро показват, че имунната система е функционална и е била в състояние да осъществи успешен имунен отговор срещу шиповия протеин в отговор на ваксинацията", заявява той.

"Способността за образуване на антитела срещу компонентите на вируса не е повлияна от ваксинацията. Имунната система не е увредена от ваксинацията", коментира още Заутер.

На въпрос на AFP говорителката на UKHSA също заяви, че ваксината не уврежда по никакъв начин имунната система. Дори UKHSA препоръчва на хората да се ваксинират и да си поставят трета доза.

В публикацията на Мангъров се твърди още, че според доклада "този спад в антителата е по същество постоянен". В доклада обаче никъде не се казва точно това. На стр. 24 UKHSA пише, че "от юни до септември профилът на нивата на антителата в тези кохорти постепенно намалява, което съответства на затихване", но това обаче се отнася до индуцирания от ваксината имунитет срещу Sars-Cov-2, който спада няколко месеца след ваксинацията, което е известно и е причина експертите да препоръчват бустерна доза.

Ваксинираните не са по-уязвими към мутации

Твърдението във Facebook поста, че "в дългосрочен план ваксинираните са много по-податливи на всякакви мутации в шиповия протеин, дори ако вече са били заразени и излекувани веднъж или повече", също е невярно. Докладът показва, че ваксинираните изграждат отговор на шиповия протеин. Както обяснихме по-горе имунната им система не е увредена от ваксинацията.

Когато един вирус се размножава, понякога се наблюдават отклонения в неговите свойства. Тези промени във вируса се наричат мутации. Въпреки това, дори и да има промени във вируса, които организмът е по-малко способен да пребори чрез помощта на съществуващите антитела, размножаването на тези вируси би било по-малко при ваксинираните в сравнение с неваксинираните, обяснява Даниел Заутер пред AFP.

AFP вече опроверга подвеждащите твърдения, че ваксинацията принуждава вируса да мутира, тук и тук.

Няма по-голям риск за зараза или смърт при ваксинираните в сравнение с неваксинираните

В поста се съдържа и друго невярно твърдение, а именно, че докладът показва, че "ваксинираните възрастни вече са много по-склонни да бъдат заразени, отколкото неваксинираните." Това е погрешно тълкуване на данните и противоречи на посоченото в доклада.

Сегашният дял на ваксинираните сред хората, които са дали положителен тест за Covid-19, е свързан с факта, че повечето хора в Обединеното кралство са ваксинирани, както AFP вече обясни тук. В доклада, който статията използва в подкрепа на това невярно твърдение, се посочва (стр. 5): "Изследванията вече съобщават за ефективността на ваксината срещу инфекция при здравните работници, настанените в домове за социални грижи и населението като цяло. При варианта Делта ефективността на ваксината срещу инфекция се оценява на около 65% при ваксината Vaxzevria и 80% при ваксината Comirnaty."

В доклада също така се посочва (стр. 12), че "В контекста на много високото ваксинално покритие сред населението, дори и при високоефективна ваксина, се очаква голяма част от случаите, хоспитализациите и смъртните случаи да са при ваксинирани, просто защото по-голяма част от населението е ваксинирано, отколкото неваксинирано, а никоя ваксина не е 100% ефективна."

Към 31 януари 2022 г., според официалните данни, в Обединеното кралство повече от 84% от населението над 12-годишна възраст е ваксинирано с две дози срещу Covid-19, а почти 65% са получили и трета доза. Процентът достига почти 90% при хората над 18 години.

Казано просто: ако население от сто души е ваксинирано и един човек е заразен, 100% от инфекциите ще бъдат сред ваксинирани. Това не означава, че неваксинираните са по-малко застрашени, защото просто няма такива.

Още един пример: Ако в популация от 100 души 90% са ваксинирани и шест от десет хоспитализирани са ваксинирани, това означава, че повече хоспитализирани са ваксинирани, отколкото неваксинирани (шестима срещу четирима). Това обаче означава също, че 40% от неваксинираните са хоспитализирани (четирима от десет души), докато само 6,67% от ваксинираните хора са хоспитализирани (шест от деветдесет).

Главният медицински съветник на президента Антъни Фаучи гледа, докато президентът на САЩ Джо Байдън говори по време на среща с членовете на екипа за реагиране на COVID-19 в Белия дом, Вашингтон, 4 януари 2022 г. ( AFP / Mandel NGAN)

Д-р Фаучи не казвал, че PCR тестовете са безполезни

Facebook постът също така невярно твърди, че "PCR тестът беше единствената индикация за пандемия", "Антъни Фаучи потвърждава, че PCR тестът не може да открие живи вируси" и "Антъни Фаучи потвърждава, че нито тестът за антиген, нито PCR тестът могат да ни кажат дали някой е заразен или не!!!". В публикацията се прави предположение, че това означава, че вече няма надеждни инструменти за измерване на пандемията.

Възможно е тези твърденият да се дължат на погрешно разбиране на обясненията, които д-р Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести на САЩ (NIAID), неотдавна направи относно PCR тестовете.

PCR тестовете възпроизвеждат много специфична част от генетичния материал на коронавируса от проба, взета от тампон от носа и гърлото и изследвана чрез биохимичен процес.

Няма обаче връзка между твърденията, които са вменени на д-р Фаучи за PCR тестовете и неговите коментари по темата. На 30 декември 2021 г. ученият дава осемминутно интервю за американския телевизионен канал MSNBC, което е публикувано в Youtube, в което коментира някои неясноти относно тестовете.

"PCR тестът не е ли добър барометър, както за предаването, така и за продължителността на изолацията? Искам да кажа, как всъщност хората могат да разберат дали са заразни докато са болни от Covid? Как се измерва това?" - пита водещият на предаването д-р Фаучи на 5:41 мин от видеото.

След това д-р Фаучи обяснява, че PCR тестовете не измерват дали вирусът се размножава, а "измерват нуклеиновата киселина на вирусните частици", поради което някой може да е инфектиран, да е изчистил вируса, който може да се репликира, но "да продължи да бъде положителен при PCR" теста.

"Мисля, че объркването, което хората имат по отношение на тестовете, е разбираемо. Тестването казва дали сте инфектиран или не (...) Единственият начин, по който бихте могли да разберете дали предавате, е ако можете да докажете, че във вас наистина има жив вирус, способен да се репликира, а тестовете не измерват това, те измерват наличието или отсъствието на вируса. А вирусът може да е мъртъв неактивен вирус, който не се предава", обяснява д-р Фаучи.

Малко вероятно е човек, който е бил заразен, да продължи да бъде заразен, след като вирусът, който е способен да се размножава, се изчисти, поради което американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) препоръчват прекратяване на изолацията след пет до четиринадесет дни, въпреки че някой все още може да даде положителен резултат с PCR тест до три месеца след заразяването.

AFP вече опроверга неверни твърдения, че PCR тестовете са ненадеждно средство за откриване на вируса Sars-Cov-2, в публикации като тази тук и тук.

Превод и адаптация
ваксини COVID-19